...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


21 април, 2010

20 април, 2010

Втора Маца `убавица или `ец

Не се лъжете, мухарката е само за сравнение..

.. за съжаление..Мястото държало и по-големи, казват..
Д-р Косьо

16 април, 2010

`убавица...

Д-р Koсьо

11 април, 2010

Глупави ли са кълвачите..

.. като си блъскат главата в "стената" цял живот?!Д-р Косьо

Каменарка - Stonefly nimph -Plecoptera или Epeorus? - (Майска муха)

Бяха много. Особено по бързеите.Нещо много важно: "Stoneflies require clean, well-oxygenated water to survive. They are extremely sensitive to water pollution and are used by ecologists as indicators of water purity. Stoneflies are also an important source of food for game fish (e.g., trout...) in cold mountain streams."(от "Net"-а).
Д-р Косьо
п.с. Ясно е, че темата е основна и ще се допълва..

По данни на Експерт Вили : Нимфата е Epeorus - майска муха. Заблудата идва от двете опашни нишки! При майските мухи епеорусите са с две опашни нишки. Епеорусите са единствените ларви от еднодневките с две опашни нишки! При перлите/plecoptera -каменарка/ обаче няма такива хрилни листчета по коремните сегменти. Формата на главата също е характерна.

п.с. При определянето се консултирах с въпросната ми книжка. Силно се колебаех при определянето заради дължината на нимфата и особено формата + наличието на хриле по коремните сегменти. В крайна сметка реших, че двете церки /опашки/ са по-важните. Съответно сбърках. /Било нормално :-)/
Благодаря, Вили!

Усмивки от Македония..:-)

Струва си да "кликните" това "синичкото" и да прочетете текста. Вярвайте ми! :-)Сега разбрах, че "SOS"на македонски е "СОС"!?"Златна копачка", "Кладилница", "Облажувалница"
Ммм..да.а.а.Хазартът се просмука яко и в Македония..Човек може и "вртоглавица"да получи от кършене на езика..Д-р Косьо

Оптични феномени..

Като стана дума за изумителното пречупване на светлината..("Водата днес"), не можах да пропусна и няколкото други..А това е още "топло" от братска Македония. Времевата разлика между двете снимки е 2 минути. Мястото е стара крепост с история малко преди Куманово. В ляво са автентичните кадри, а в дясно увеличени..Снимах докато шофирах.Д-р Косьо

10 април, 2010

И пак вода....И и пак различна..

Кадрите са "кликабелни" за пълен размер.. Изберете и "клик"-нете.. Удивителни са и багрите и невероятните рисунки..с "тънкописец".Като си представим и колко пъти се менят в секунда..
Изумително е.. и безкрайно!
Д-р Косьо

07 април, 2010

Има хора, като Съби...

..но няма менгеме като неговото!„Съжалявам, но нямам фото. Снимките са от телефона. Всичко е с материали от един изхвърлен "ксерокс". Без участието на струг, фреза и др. Изключвам шмиргела и бормашината. Формата на челюстите дайде в процеса на обработка. Материал 65 Г. Инструментална стомана закалена над 55 еденици. Държат здраво както се вижда и от снимката. Изпробвано е с куки от № 8 до № 18. Оксидацията ако може да се каже така също е домашно производство. Да не те подвеждам дървенийките са струговани на струг за дърво. В прочем се вижда и ножа ръчна изработка /от първите/. Как е попаднал в кадър незнам.Май, стана много объркано, но ми е по лесно да го покажа и обясня от колкото да пиша. Ако сметна общото време то е не повече от 6 часа за изработка. Повечето от времето е за обмисляне на детайлите. П.П. Не, че другото менгеме не върши работа. Но да знаеш, че друг няма като твоето и ти си си го спретнал .. пък и върши работа. Сигурно знаеш какво е чувството. Не може да се изрази с думи "прости"…..”

Та, приказката ми беше за скромните хора.
Копаят си в градината. Грижат се, стараят се и получават резултат. С други думи, свършили са работата и си ползват менгемето. Връзват си на воля, или просто си решават проблемите по свой, уникален начин. На място и веднага. Ние не знаем. Никой не знае. Вероятно, резултатът ги радва. Вероятно, това с което са се заели им носи удовлетворение от вложения труд. Дали им стига – не знам. Мога да попитам и ще го направя! Какво се е получило ли ? Ще видите, разбира се . Всъщност не се разбира, защото тези хора не изпитват необходимост да тръбят на висок глас.. „Вижте какво направих!” А просто решават нещата. Тихо, спокойно.. и по същество. Къде са тези хора? Колко са ?
А „онова” с викането, май, или не са го учили, или са го забравили от малки..
Това ми напомни и за едни други , които в прекия смисъл, „на крак” връзват водачи. Забравих да попитам дали на левия или на десния става по добре!:-) По-важното е другото – приели са, че:
„Щом има задача – решаваме я
!” Колко е просто, нали? Има такива хора, но няма дела, като техните - лични и по същество!Д-р Косьо