...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


20 ноември, 2009

Стойка за менгеме тип - "Неволята учи"

Блога ми е за оригинални хрумки, които не срещам в "Нет"-а. Позволявам си да добавя една. Бях я позабравил,/че си получих оригиналното решение/, но си е полезна отвсякъде!
От снимките се вижда най-добре..Ето:Колкото и да сме напреднали в общуването си със света все още има едни такива разминавания, които отнемат на мераклията голямото удоволствие приятно да се изненада от това, което си е поръчал. Е, в описаният случай бях на мястото на разочарования. Пак изненаданият,но неприятно. Поръчах си каквото трябва, но дойде – “каквото си ще” :-). Така и така ми е мерак да връзвам и експериментирам с мухите собствено производство, реших да се поглезя и да си избера истинско! менгеме. Прегледах всички мухарски менгемета, които се предлагат в Нет-а. Произведено, така да се каже, “По света и у нас”. Натъкнах се на големи парадокси. Оказа се, че това, което си струва да се купи е десетократно по-скъпо от очакваното. Масово се предлагат менгемета индийско, пакистанско и всякакви такива със съмнителни достоинства на също така изненадващи, но в случая ниски цени!Богат избор има и в средния сегмент.
“Что делать”? Поех дълбоко въздух и си поръчах по-скъпото, но по-доброто. Мина се време. Дойде, но дойде с т.н стойка “C-clamp” Това ми бе разочарованието. Тази стандартната с която всяко менгеме се закрепва за ръба на масата. От край време не ми харесва този начин на закрепване. Изрично си поръчах менгеме с пиедестал! Тези, които връзват – знаят.. колко е досадно да изпуснеш я совалка, я инструмент .. и да го търсиш под масата… Да не говорим, за големия риск като се наведеш да си го вземеш ..да се наденеш на собствената си муха . По-важното за мен бе обстоятелството да имам правилна постановка на гръбнака и ръцете за да мога дълго, без умора да работя на менгемето. Както и да е,/друга тема е / докато дойде оригиналната основа /пиедестал/, реших да си направя заместител. Не можех да устоя да гледам бижуто..без да го пробвам в оригинален вариант. Идеята е проста. Както виждате на картинката. Купих си една стойка за поялник. Е, охарчих се – цели 2.84 лв. Втората покупка ми бе половин кило тежести за дъно. Третата покупка – /просто нямах подходяща плоскост в къщи/ една проста алуминиева пластина за огледало – цена : около 4 лв. /като повечето от останалите елементи в комплекта тепърва ще ползвам за друго/. Последно - винт- 6-ца с голяма глава + силиконови крачета. Общо пак в рамките на 3-4 лв. Съвсем последно – едно кръгло желязо /намалено на 1 лв./,което може спокойно да се замести със средната част на голяма стара отвертка.Идеята на последното е да си направя втора стойка за за фиксиране на главата на менгемето за да не скъсявам оригиналната. Сиреч,не е задължително.Разпробих основата /задължително на професионална стационарна бормашина!/.Важно е да имам строго вертикално разположение на стойката. Даже, препоръчвам лек наклон напред – в посока на захващането на мухата .. ,но това се оказа доста трудно за изпълненеие.
Разпробих хоризонтално мястото за фиксиране на основата. Завъртях една резба с метчика – 6-ца. Навих фиксиращият винт с главата. Извадих от стойката за поялник цялото и съдържание - легенче и гъба. Фиксирах гладка метална плоча с три стяги върху горната повърхност на стойката - за дъно на бъдещото място за леене на метала. Обърнах всичко и фиксирах в хоризонтално положение.
Разтопих оловото в обикновено старо джезве и бързо го налях в образуваната вдлъбнатина – гърба на стойката /долната страна/. Изливане от към долната страна бе единствено с идеята после като се обърне да бъде равна и гладка видимата повърхност. Изчаках да изстине. Разпробих от двете страни основата и оловото както са заедно ..и забих два дълги винтови-гвоздея.Това бе важно за да фиксира трайно отливката .. за да не хлопа./може и предварително да се направи!/
Готово!!! Замислих се и за някои глезотии. Изрязах допълнителна основа- капак/дъно/ от алуминия за огледало с формата на стойката и трайно я залепих отдолу. Добавих пет силиконови “пъпчици” за да не се хлъзга основата по гладки повърхности.И тук ми дойде една много добра идея! Залепих на основата едно малко плоско магнитче… /Всички знаете ка се губят кукикчки по масата./.Остана боядисването: кит – грунд – боя….. ,но мисля да не го правя.. И така си ми харесва..пък и чакам оригинала…
Крайният резултат е ..виждате…Най-важното: Стойката е достатъчно тежка за да може комфортно да се работи.
Няма да ви убеждавам в предимствата на такъв тип стойка.. просто опитайте.Като я гледам - Става за всякакви менгемета, стига да не ни мързи.Поздрави на мераклиите да се пробват!
Д-р Косьо

п.с. И досега си ползвам въпросната стойка .Нанизал съм си купчина ролки с всякакви размери за типети и какво ри не! Имам още една идея за нея,но нека да стане и тогава ще я пусна..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари