...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


04 юни, 2010

С какво се хранят големите пъстърви?!

*ТАЗИ ТЕМА СЧИТАМ ЗА ОСОБЕНО ВАЖНА!
ИЗНЕНАДИТЕ СА ГАРАНТИРАНИ!!!

(Периодически ще я допълвам. Допълненията ще са накрая - като послепис.)
Предупреждение!
Следват някои неестетични снимки, но това е истината! Съдържанието им е неподходящо за непълнолетни лица(18!г.), такива с незряла психика и лица, които се чувстват такива! Неподходящи са и за лица тип "Светци" и "Месии", като самоканонизиралият се за такъв-Стоян.Просто е- Не гледайте! ;-)(бел.авт.3.3.11г.)Като тази охранена "американка" например!/снимката е на Тео/ Темата,за мен, е от най-съществените в риболова. Коментирахме с колеги за събирането на насекоми, изучаването им и т.н. То е все едно да искаме да хванем хоризонта. Какво от това, че сме преброили и определили краката и опашките на насекомо, което лети в пъстървовата зона, ако просто лети за пълнота на пейзажа и няма нищо общо с менюто на местната пъстърва. Примери - много. Същественото е в крайният резултат. А той е леко, как да го кажа по-меко- смущаващ.
Истината е в стомасите на пъстървите и ако искаме наистина да напреднем в риболова ,трябва да знаем кое, кога и как стига до там. Пътища за постигане на тази цел има много. Въпрос на избор е, кой по кой път ще тръгне. Не коря никого за това, че е прибрал и отворил риба. Не коря никого, че е изпомпил друга. Особено пък тези, които предпочитат да прочетат как някой друг е свършил тази работа. Единствената ми забележка към последните е да имат предвид, че всичко, което пише по книгите някъде и някога се е случило, но другаде и не сега. А Природата е изключително динамична и може би това е нещото, което непрестанно ни провокира да си общуваме с нея. Знам, ли?! Да не се отплесвам. Ето няколко изненадващи кадъра от менюто на големи, подчертавам големите пъстърви. Както и при кленовете, така и при пъстървите разликата в поведението между малки и големи е коренно различно. Те са си, така да се каже, почти различни видове. Съответно и подхода при ловенето им трябва да е съответно адаптиран. Често пъти в рибите/ в това число и в големите!/ съм намирал милиони дребни, почти невидими по размер миджове. И нищо друго!!! Избирателността в менюто на пъстървата е рязко подчертана в този момент. Не твърдя, че с нищо друго, освен с микроскопичен мидж може да се хване в този момент. Но твърдя, че те са се настроили единствено и само да се хранят с това! Имах случай с с голяма пъстърва ,хваната на /минути за реклама:-) /с "Безотказната".. с един единствен бръмбар в стомаха. Пак черен като този на снимката, но една идея по-голям.
Имал съм случай с голяма богомолка в стомаха и нищо друго. В една американка намерих триъгълно парче червена пластмаса..с размери приблизително сантиметър на два. Една много интесна случка си припомних от едно състезание по Девинско. Видях как една американка оглозгваше плуващо по повърхността клонче от върбите. Бавно и спокойно, пред всички! Вероятно по него е имало някакви мравчици. Не вярвам временно да е станала вегетарианка, но спокойствието и целеустремеността и да го оглозга беше впечатляваща. Не се плашеше от хората, а просто като куче методично пощипваше дръвцето. Същата "гризна дръвцето" наистина..малко по-късно, че като почна състезанието, беше от първите хванати..Така и не можах да разбера какво точно и бе харесало. А това също е от менюто на пъстървите. Освен чистата екзотика, идеята е да осмисли и напредне муховръза. Имайки последният кадър пред вид .. `що ,например, да не взема да пусна опашката на някой "Уоли бъгър"-7-8 дължини!? А? Темата е много дълга, интересна и понеже е много важна, ще помоля колегите които имат специфичен опит, снимков материал или впечатление да споделят. Ще пълня тази тема с интересни находки. Като тази пепелянчица от Тео...Не бях виждал до сега! Мишки по Ново-Зенландско видях по филмчетата. Чудовищни са им пъстървите!(благодаря за кадъра Пламене!) `Що да не ги похапват..
`Ма, пепелянки?! "Уби змея" с този кадър Тео, за пореден път! Благодаря ти!
Д-р Косьо
п.с. 1
Сетих се, че съм намирал и т.н."миризливки" онези многоъгълни бръмбарчета с размер на нокът и агресивна миризма, ако ги потревожиш. Намирал съм и черни, и кафяви и зелени. Сега се замислям, че винаги са били по една бройка.. и не е имало нищо друго освен "миризливеца". Явно след изяждането на подобен тип насекомо, вероятно и се отщява да яде повече..:-)
п.с. 2
Нов кадър от Тео. Тео, очертаваш се като истински натуралист!
Мога само да ти сваля шапка за това! Явно не само птиците са ти понятни!
Новият кадър от Тео - Хм.м... поредна тема за размисъл. Особено с нещото на преден план! Рибата е американка. Очаквам подробности.

п.с. 3
Това ,което виждате е стомашно съдържимо, пък си правете изводи!Нямам такава снимка, но една от пъстървите ми беше изяла същият онзи черен бръмбар от първите снимки. Преди време, на р.Искър, ми удари нещо голямо. Там голямото е само едно - балканска пъстърва! Изненадващото бе, че лових на тъмно. По-скоро "на слух"! Подавам, "някъде там",... и се ослушвам. Като изпляска- засичам.. И до днес се чудя по какво се ориентира пустата му пъстърва, в тази пълна тъмнина. Как проследява лакомството..Нито бръмчи..нито се вижда..Чудо?! Бях подал на малка черна "джапанка" с формата, именно на тези малки топчести бръмбарчета. Е, взе, какво друго да кажа, `ма като не виждам, се бавя със засичането. В случая, не се получи.. Хващането, де. А рибите са си там и си търсят бръмбарите. Май, това ще се окаже вид лакомство, което упорито продължаваме да пренебрегваме в пъстърволова!Друго ми направи впечатление: всяка пъстърва се храни еднотипно. Една избирателно предпочита гамаруси и предимно само това. Друга два-три зелени скакалеца (ще си позволя един съвет.. слагайте по малко зелено, като правите мухи за пъстърва..Дали ще помогне не знам, но със сигурност, няма да попречи!). Трета- един, най-много два бръмбара.. и нищо друго. На първо четене, общото, което виждам е размера. Скакалците са еднакви, големината на бръмбарите- също. Гамарусите са си ясни .. те по-големи трудно стават. Ако има нещо друго в менюто, то също е с размера на вече изядените насекоми! Дали е така, а? Вероятно има и изключения, знам ли? Парадаксът, и в трите случая е, че и трите са хванати на съвсем друга муха!!! `А, сега де! И тази муха не прилича на нищо от това, което са яли! `Айде, още едно домашно..А това е специално за Росен и русенската група. Помня, една вечер в русенското кръчме..как "умряха" от смях при вида на едната ми мухарска кутиШка.. с мухи на 20-24 номер куки. Разбирам ги! Достатъчно е да погледнеш Дунав. Крайно време и те да разберат! ;-) : Midges, колкото и да са малки са голямата работа!!!п.с.4
Гамарусите пак са номер 1!
п.с.5
Благодаря на Павката за следващите кадри. Впечатляващо е : сивен в пъстърва.. Сивеннът е около 12-13 см...,а пъстървата е такава (около 50!) защото Павката, продължава да не може да лови малки пъстърви! :-)п.с.6
Цитат от Веско-Хасково: "Върха на всичко беше когато една уловена едра американка взе да повръща полусмлени малки рибета!!! Сами си отговорете какви!"
п.с.7Пъстървата е кило и двеста и в нея е имало десетина 5-6 см.-ови каракудки!
Има хора,които не умеят да хващат малки риби..:-)

п.с.8
(Публ. в FM от "pux": 10 Апр,2007) р.Златна Панега"Cottus gobio haemusi" - иначе казано "Bullhead",а още по-иначе - "Главоч".
Ето и мои кадри по случая..

п.с.9
С какво се хранят големите пъстърви по света?
Снимките са от Нет-а - от различни форуми, в това число и мухарски.
Е,и?! Драма - няма!

Ето и от нашите ширини...(fishingincroatia)
What to say! This is almost unbelievable! 38 cm long brown trout took my dry fly with this monster inside of his mount and stomach. Snake double longer than a fish. This is a prove how mean predator brown trout is. This left me out of words...

п.с. 10 апр.`11


п.с. 11. 7 Март `11
Това го написа Бай Кольо Младши, по повод т.н. от "Светците" и Месиите" и т.н."отвратителна" тема. Да - същата, която прочетохте току що.
Ники, едва ли ще го кажа по-точно. Крадвам го "`одма"! Ти си ярък пример за това, че да си мухар е нещо друго освен лъскавата шибучица и елече "Sims"( и аз ги харесвам!) За пореден път не мога да определя от кое повече съм възхитен - от позицията или от изказа ти? (бел.авт.)

Я каква интересна тема се получила!

Според мен отвращението и възмущението от вида на изкормена риба не са достатъчни! Нужен е и аристократичен припадък : )
Не е ли още по-възмутително да се изкорми сукалче, да му се навре лимон в зурлата и да се снима? Или пък да се изтърбуши агне и на всичкото отгоре да се напълни със собствената си карантия? /да ме прощават Жоровците/?
Всъщност има кой да свърши тази работа. Достатъчно е да не гледаме и да си представяме, че скалповете на петлите и кокошките ще им пораснат пак : )

Моите почитания към мнението на всеки, обаче отношение към природата не се възпитава по този начин...Това е демагогия и абсолютно лицемерие. А нещата са много много простички, колкото и да е силно желанието и склонността ни да ги усложняваме.

Мярката. /не се сещам за по-подходяща дума/ Това е ключът към хармонията и така работят нещата. Да вземеш не повече от това, което наистина е необходимо... И да върнеш онова, което си взел.

Дядо ми /лека му пръст/ освен рибар, беше и ловец. От този тип хора, които знаят имената и песните на всяко птиче в гората, на всеки камък и трън... От този тип балканци, които зимата изгазват десетки километри сняг за да се уверят, че хранилките не са празни.
Прибираше в къщата и се грижеше за ранени сърни, диви патици и дори орли.
Отсичаше толкова дърва, колкото му трябваха за да се стопли, заколваше толкова животни, колкото му трябваха да се нахрани.
По негово време в реките вреше от риба, а в горите имаше всички животни, растения и гъби от учебниците по география...

Точно там някъде минава границата, колкото и тънка да изглежда тя – Какво остава след теб. За другите, за децата и бъдещето...

Иначе след като пъстървовата популация е докарана до там, че да зявиси от взимането на една от двете останали риби в реката, значи и този, който се опитва да хване другата, с идея пак да си я пусне е също толкова черен : )


..го написа Бай Кольо Младши

п.с.12 Цитат от един "форумист"-забравил тезата си..
Драгомир, Окт 29, 2011
"Относно големината на мухата колко трябва да бъде голяма тя - там където аз съм го ловил нимфите са дребни 18-20, вечер лапа някакви емърджърчета и насекомите с които се храни масово са дребни. При Стоян и Мънков се лови спокойно на стример тъй че трябва да се види какво е ял преди това."

п.с.13
"Сам Едуардс казва ,че количествата му при аутопсиите далеч
превишават всичко друго и нищо чудно ,че по-успешна в тази ситуация е именно суха кадис муха.Напълно вероятно е при тези условия и други сухи имитации
на кадис да са по-резултатни от коя да е пупа не само от тези на ЛаФонтен." - Взел съм го от статия на Алекс..

п.с.14
"Potamon fluviatilis
от S.Mankov на Сря Мар 28, 2012 12:49 am
Открих два такива рака в корема на пъстърва хваната от колега по време на един от последните ми излети в България. Колегата реши да пожертва рибата и разгледахме съдържанието на стомаха й. Освен раците в корема на рибата имаше и нимфи на Даника и на водно конче, също както и няколко мравки една Божи кравичка, солидно количество червеи и лежляци общо взето само кравата Милка я нямаше...

Повече за въпросния вид рак може да прочетете на http://apollon.blog.bg/zabavlenie/2010/09/29/nai-agresivnoto-jivotno-v-bylgariia.612931

Повече снимки от излета и от мястото на събитията може да разгледате на http://bg.mankovflyfishing.com/?p=2001 "
"....Така, че никога не знаете какво точно е включено в дневното меню на пъстървата."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари