...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


05 юли, 2011

Съвършеният летец

Неделя - около 16,00 часа е. Дъжът изненадващо спира и това, естествено, е предпоставка да се окажа на реката. След толкова дъжд ми бе ясно, че въдицата повече ще ми пречи, но все пак я взех. Повече, обаче, се надявах   да успея да направя хубава снимка. Направи ми впечатление невероятно големия брой водни кончета. Доста трудно се оказа да ги накарам да позират, но все пак успях да направя малко снимки.Имах късмета да стана свидетел на завършването на последния етап от развитието на това насекомо.Илиян

17 коментара:

  1. Илияне,позволих си да добавя една снимка от Ачо защото е точно по темата ;-). Много ми хареса и като композиция и като качество. Надявам се да нямаш нищо против.
    Теоретично знам, че пъстървите ги похапват "кончетата". За кленовете - ти ще кажеш! Сърбите бяха направили имитации, ама с тях освен да си усучеш повода, та чак шнура.. нищо друго не се случва!

    ОтговорИзтриване
  2. На "онзи" язовир съм виждал много вдигания на риби,но никога не съм виждал риба да улови"конче".Правих и аз имитации за да предоставя на клена по-лесна "хапка"но без никакъв успех и заключих,че има и по-резултатни мухи :- ).Та толкова е моя опит със техните имитации и клена.Някъде някой сигурно е хващал ,но именно заради усукването на типета едва ли е от най-предпочитаните мухи.

    ОтговорИзтриване
  3. Thank`s Dustin! I`m happy that you like it. It`s made for people like you!;-)

    ОтговорИзтриване
  4. страхотни снимки, направо нямам думи, много красиво

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки, самия факт, че си успял да ги снимаш в тези пози е чудо! Явно голямо доверие будиш щом са ти кацнали и на пръста! Ако съдим от това риболова трябва да е детска игра за теб. Аз съм от начинаещите риболовци. Ходихме на Панчарево това лято, там имаше невероятни морски кончета - като цветове, не толкова като количество. Честно нищо не хванах (говорим за извън рибарника). Накрая си взехме по едно кебапче с бира и риболова приключи!

    ОтговорИзтриване
  6. Значи сте били на кебапче и биро-лов! ;-)
    А за доверието - много си прав. Тази тънка нишка е едно от най-важните условия за да си успешен риболовец. Да се превърнеш в Природа! Това ми върна спомена за бурните атаки на респерите по Долни Цибър, на Дунава, направо между къпещите се циганчета! Явно ги възприемаха като естествен елемент от пейзажа! ;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Снимките са невероятни! Опитвала съм се да снимам различни красиви насекоми в Барселона, беше доста трудно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина си имал голям късмет да видиш завършването на последния етап от развитието на това насекомо. Честно казано малко завидях.

    ОтговорИзтриване
  9. Красиви цветни и свежи снимки на това насекомо, даже изглежда симпатично.

    ОтговорИзтриване
  10. Много си прав, че трябва да се слееш с природата, с пейзажа около теб и да станеш част от него, за да ни те избягват животните. Интересно ми стана от коментарът ти за циганчетата на Дунав. Наистина циганчетата се държат много по естествено и първично от нас градските български чада, за това и са доста по-издръжливи.Както и да ер да се върнем на риболова. На Панчарево е трудно да се лови каквото и да е, а и до колкото знам там ходят само такива, които се мислят за рибари и хващат малки червеноперки само да хабят рибата. Ходили сме там преди години на риболов и установих, че наистина има много хубави морски кончета, но положението с рибата извън рибарника и трагично...

    ОтговорИзтриване
  11. Снимките са се получили жестоки.Направо останах изумена и с отворена уста като видях тази последната където насекомото е кацнало върху пръста.Снимката е станал чудесна, много добре се вижда всичко и въпреки , че е малко тук изглежда супер.Спокойно можем да наблюдаваме очите му, които са доста големи в сравнение с главичката, дори нослето се вижда.Имат красиви крила, явно се променят спрямо слънчевите лъчи и светлината.На едната изглеждат сини.Красиво е насекомото, само да е по далеч от мен хахха, поздравления за снимките, дано често да качвате и споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване
  12. Дори и само на снимка като гледам тези буболечки и ми става гадно.Иначе са свежи и зелени.

    ОтговорИзтриване
  13. Колко е зелено на цвят и нежно, само да стои далеч от мен хахах

    ОтговорИзтриване
  14. Колко е малко това буболече направо няма да го видиш когато преминава летеейки по край теб , освен ако издава малък и нежен звук за да се обърнеш и да го проследиш. Какви неща ни поднася природата само да им се чудим и мае. Красиво е но да стои далеч от мен че с тези насекоми не се обичам е много много. Но само какъв зелен цвят има и колко е мъничко в сравнение с пръста който ни показвате от фотоса.Блога ви е страхотен все с интересни публикации продължавайте все така.

    ОтговорИзтриване
  15. Заслугата за чудесните снимки от последния пост е на Илиян - чудесен поглед има към нещата ! Много му се радвам! Надявам се да е прочел коментарите! Обезателно ще му обърна внимание като се видим! * За съжаление се оказа, че мястото на блоговете е ограничено.. и няма как да се пускат повече нови снимки тук.
    Наложи се да направя нови два блога - muhatadnes II и muhatadnes III (горе в дясно има линкове)..., просто за да удължа удоволствието!;-)
    Поздрави за всички Nature-фенове!

    ОтговорИзтриване
  16. Изключително приятни снимки и наистина удоволствие да гледаш тези малки и дребни насекоми е голяма.Благодаря че ни даваш и адресите на още блогове, съвсем нормално е да има интерес към тях, особено като ни представяте по този начин информацията.Сам какъв електриково зелен цвят има едното насекоми, доста ме е страх от тях, но пък са разкошни.Сега се сещам и за пеперудите толкова прелестни, но уби имат изключитено кратък живот.

    ОтговорИзтриване

Коментари