...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


30 ноември, 2009

Бежаново: място за мухарене и сбирки..., но с мрежи посред бял ден!

снимките са "кликабелни" - за пълен размер)
С удоволствие разглеждам снимките от красивата ни природа. Колкото повече ги гледам, толкова повече се ядосвам. Толкова е просто, а все не се получава! То не бяха обаждания до "Органа", то не бяха снимки и филми. Продължават да ме впечатляват странните отговори от типа . " На този нищо не можем да му направим!" / Човека ловеше с ток, за пореден път, точно под къщичката на "горския"!!!/С други "горски" се снимахме за спомен от срещата ни. Дойдоха много бързо хората, за да ни кажат, че като не са ги видяли лично,не можели нищо да направят!? /въпреки десетината свидетели в наше лице!/ Трети път - почват едни уговорки!?...А последният път пуснах снимките на личният мейл на регионалния отговорник.....за да си ги получа обратно след няколко дни.. Мейла не работи! Забравих за един ,който видимо пиян ,с червен нос както ги рисуват по карикатурите, много агресивно гонеше тези ,които вижда за пръв път.. Местните не закачаше! Чак като се увери, че ще си търсим правата докрай..счете/до колкото му бе възможно/ за благоразумно да се откаже..Искам да не се ядосвам, но не сполучава.Само отвреме навреме успявам.Не се наяде и накраде този народ! Вероятно все още няма кой да им каже:
"Что такое-хорошо" и "Что такое - плохо"В момента нивото е много ниско. Водата е прозрачна. Камъните не са толкова хлъзгави, колкото обикновено. Това хич не ми попречи три пъти да се топна наполовина, въпреки че познавам всяко камъче от реката! Риби има много. Преобладават скобарите на големи групи. Има и мряна. Има и клен. Тук там се мяркат каракудки и кротушки. В тези дупки във варовиковите скали живеят и сомове. Най-големите, обаче, не са в този участък, а по-нагоре срещу течението до с.Ъглен. Ловят ги нощем с всички познати и непознати методи.По мухарската част: Реката е невероятно удобна за мухарене. Дъното е много "нарязано" с дупки и прагове. Рибите стоят по ръбовете. Лятно време реката изобилства от водорасли - съответно и от храна. На откритите места големите риби се ловят по-трудно,защото са със специфичен вкус. Най-голям успех съм имал на "Поповата лъжичка". Колкото и изненадващо да е втората муха, която е много ефективна за района е семпла, черна мушица- тип "Адамс", но без дъбинг по тялото. Нещо като "Слим" вариант на "Адамс"-а . Кука - 14-12! Не по-голяма. Малките риби кълват на всичко стандартно за клен. Големите определено капризничат и никак не са лесни! Тъй като реката е сравнително спокойна - подаването трябва да е от дистанция!По течение след моста има нещо като полуостровче.След него - дълъг прав участък. След това реката се разделя на ръкави.. Е, там е много,много интересно!Ето ги въпросните мрежи. Поне 30 м.е! Реката в момента е около 10м.широка! Мястото е около 200 м. над каменния мост. Всичко е по сред бял ден!!! Дали им и е за първи път?! Оставям сами да прецените.Силният сезон е краят на юли и август.На поляната под моста почти винаги има по някой риболовец.. Но за мухарене става и нагоре и надолу. Местата са кое от кое по-добри!Това място поне е популярно и лесно достъпно. Толкова ли е трудно да се реагира?! Сигурно има и т.н."горски", които си гледат съвестно работата. Не мога да си обясня, обаче, защо не ги срещам по реките? Къде ли я вършат тази, "свестната"работа?! Със сигурност не е там! Май продължаваме да живеем в "успоредна" държава...
Д-р Косьо
п.с.
Една риба извън естествената и среда...Най-голямата - за бабите от селото.

5 коментара:

  1. Снимките са страхотни. Комбинацията кристална вода, водораслите и моста е супер. Искам да съм там :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16 май, 2011 19:00

    Ходя там от 94 г.Наистина неверятно място.Там ми бяха първите стъпки в мухарството.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей "Анонимен"... Виж колко неестествено звучи.. Как да ти напишша по-нататък?..
    Има ли проблем с идентификацията?
    (Не настоявам! Само подтиквам към нормалност)
    ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. извинявам се, за анонимността не е било нарочно.Наистина колко много може да се изпише за това място.Точно там където казваш че реката се разделя на ръкави и става интересно обичам да мухаря.За съжаление последния път се натъкнах на група от десетина черни братя, които облавяха брега с ръце и бяха понапълнили две пликчета "била" с клен мряна и какво ли още не.За мен не остана нищо друго освен нагазил в средата на реката да да мятам безнадежно.Мои приятели, които са били на палатка там са споменавали за двама мъже-мухари които са минавали от там преди две години.Възможно е да сте били вие.Това лято смятам да разпъна палатката поне за седмица и да се отдам на реката от сутрин до залез.Може и да се видим там:)
    Относно мухите пробвал съм какво ли не-обърната оса, торен бръмбар, коркова муха.Много ми харесва в мътната вода, когато падне корка с детонация и се подаде някое кефалче.Наистина рибата е доста капризна, но според мен е доста наплашена.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Стефанов за "нормалността"! Наистина мя стотое великолепно. Всеки път като стигна до там се стряскам от дисоциацията между хубави места и неподходящи спомени! Все има някой дежурен - я с парашут, я с мрежа, а е толкова просто да не е така. Интересното е, че мястото винаги е държало риби.. и дори с представителни размери. Отново потвърждавам, че за там "нецопащите" мухи са ме радвали повече. Ще се осмеля да препоръчам и новите - леко удавени мухи - като "Неустоимата" напр... онази с двете биотчета.
    Живот и здраве да е, ще прескочим някой ден и до там. Мястото си е надписано като мухарски полигон! Как да го пропуснем!

    ОтговорИзтриване

Коментари