...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


30 август, 2010

В шарено - "Емен 2010"

..добавих още няколко интересни кадъра ;-)
Какво се случи в Емен?
Планирахме училище и имаше училище!За първи път се проведе планувано мероприятие, което изпълни предварителната си програма! Разбирам, че е нетипично, но е факт, който ме пълни с надежда ,че може и да се получи!27 август 2010 12.00 - Пристигане, настаняване, регистрация.
Всички закъсняхме, защото трябваше да се наловим, преди да се притесним ,че кастингът ни е калпав! Отбихме се, пътьом, да проверим как стоят нещата с едно многообещеващо язовирче. Неуистоимо беше. Само като си спомня какъв невероятен кленолов направих последният път на него! Да! Пък си имаме вече и традиция! Илиан ни посрещна на място с няколкочасовото си разочарование. Водата беше отявлено мътна. Рибите си бяха там, но трудно кълвяха. Поиграхме си, колкото да отчетем, че сме направили риболов. Няколко кленчета и един костур! Да- костур на осичка. Гонеше я по повърхността! Т`ва е! 1.Доуточнавяне на програмата по време и място.
Това беше лесно - `щот` закъсняхме... 2.Разяснения по провеждането на „официален” кастинг тест - Изисквания и условия. Разпределение по групи
Поразгледахме какво се иска и ..и.и. притесненията от високите критерии постепенно започнаха да ни спичат.3.Свободен риболов/ на река/. Муховръз. По избор.
Това, без муховръза, го направихме преди да пристигнем. Срещата с хората бе далече по-интересна и многообещаваща! Дойдоха "нови" хора!!!4.Предварителен /друг вид/ „кастинг” по т. *8 и т. *9 от утрешната програма !!!
Тук нямахме равни на себе си! Всеки се стараеше с тенденция да се надскочи. Опитахме от всичко!28 август 2010,8.00-10.00 Откриване.
Открихме, както подобава, с малко закъснение. Всичко се разви в динамика, но точките се спазиха. Междувременно пристигна г-н Шенк. Тео беше ни „захапал” с теорията. На всички им беше интересно и полезно. В това нямам никакво съмнение. А Тео е толкова ясен и конкретен! Стискам ти ръката, Тео! Благодаря ти! После пак ще го направя, но и сега!Кратко представяне на г-н Тео Атанасов и г-н Герг Шенк
– специален гост на срещата
1. Теория на кастинга и физични закони.
2. Стилове кастинг – практика
10.00 -10.30 Пауза - свободна дискусия и практика
10.30 -12.00
3. Кастинг – Австрийски стил. /Гебетсройтер/
4. Целенасочен кастинг. Точност на подаването.
12.00 -13.30 Пауза-свободна дискусия и практика.Обяд.

Това си се случи както го искахме.. Леко наваксахме с времето.. за да остане повечко за практика на поляната.13.30 -14.30
5. Трикови подавания необходими при риболов.
14.30 -15.00 Пауза – практика и свободна дискусия
15.00 -16.30
6. Видове мухарки ,шнурове, поводи (лидери).Ефекти върху кастинга.
7. Дискусия и мнения при риболов на суха, мокра муха,нимфи и стримери.
16.30-Свободен риболов / на река /. Муховръз. По избор.
И това го свършихме без муховръза. Впечатленията от практиката бяха толкова наситени, че едва се вмествахме на опашката при Тео. Той беше като машина за обучение. Държеше ръката на всеки. Нещата просто се получаваха. Достатъчно беше да сме там!Практика в реални условия на реката.
Е, тук изпуснахме нещата. До такава степен бяхме завзети от теорията и опитите ни да я следваме при кастинга, че нямаше начин да не ни „избие” на свободен риболов :-)-„без кастиг”. Шегувам се! Всички имахме нужда от леко разпускане. А магията на водата я знаете. Никого не оставя неспечелен. Само да я зърнем и сме готови да я употребим, както и тя нас. В този случай с пълно бойно снаражение..атакувахме! Неустоима беше. Реката е голяма и имаше място за всеки и всички. Тео професионално си пое ролята и показа на практика как да се справим с трудните условия – подаване между камъните с различните скорости на течение на водата.. Имаше и няколко старателни ученика, които не го изпускаха нито за миг!..Само така!1. Кастинг при течение в посока от дясно на ляво .
2. Кастинг при течение в посока от ляво на дясно.
3. Трикове при подаване за избягване на препятствия. Трудности.
4. Трикове за избягване на увличането на шнура в различни ситуации.
Това си беше включено и изпълнено.. и на сухо и на мокро!20.30 – г-н Тео препоръчва !
*8. Между 100 и 300 г. гроздова /сливова/ ракия с шопска салата на човек. Индивидуална практика–за „поливане” на теорията. Муховръз - дискусия и практика, техники, инструменти,материали
*9.(преди кафето) 1-2-3 „Загорки” (Пенко, извинявай, сбърках!) Шуменско пиво!
Тук не мога да кажа много. Всички са спазвали програмата, а аз търсех къде са се завряли големите кефали на тази река. Не може да ги няма! Условията бяха перфектни, а големи риби нямаше. Поне в зоната, която бяхме избрали. Така и трябваше. Все пак бяхме отишли да се учим на кастинг, а не да ловим риби. Тях и без това си ги можем!:-) `Ма ха,де.. Не може така.. Трябва да ги има.. Хората настъпваха точка, по точка..(чаша по чаша!) ,а аз ровичках между храсти, камъни и „прозорци”, да ги напипам най-после. Е, като се стъмни почти съвсем – ги напипах. Направих нужните кадри за пълнота на очерка и вече доволен тръгнах да се прибириам. Митко-китаеца.. единствено беше по-упорит в устояването пред масата. За едни, като нас - виртуална, за други -вече факт!*10. Пенко: „Колаборация с ИАРА”- най-после! Това стана след полунощ. Нещата си се развиваха, както каза Илиан, едни зарибяваха, а други им ловяха американките. Росен го каза още по-точно. Муждувременно кастинга продължаваше. Луна имаше, макар да не беше нужна. Надничаше повече от любопитство. Теренът беше перфектен. В това число с нощно си осветление. Кадрите – говорят!
*11. Всичко неупоменато, възникнало междувременно.
*12. Сливане на т.8, т.9, т.10 и всички останали..
Сляхме всичко.. в това число и 15 годишното уиски .. обиколило не един и не два рибни гьола.29 август 2010
08.00 -10.00 Кастинг- практика, практика, практика

Това – оцелелите..
10.00 -11.30 Официален кастинг тест. ..Напарвихме го иняколко пъти ..основно предишният ден..Сериозно си беше..! Респект!
11.45 -12.00 Закриване.
12.00 - Свободен риболов. Муховръз. По избор.
Набързо седнахме да спретнем по някоя и друга муха - колкото за пълнота. Все пак темата беше друга, но ей тъй. Надявам се колегите да са били доволни, въпреки бързането.* "Училище по кастинг" Емен 2010 ще се обогати от присъствието на вносители на мухарско оборудване в лицето на :
"Bent", "BFC" , "Flyfishing.bg".
Да, бяха и се включиха подобаващо. Въдици, шнурове, проби.. подаръци.. дискусии.. и практика. Зиги нещо мина като комета през небосклона, но той си знае, защо и как.На татък - по-добре с картинки. Трудно се пише. Впечатленията са много и все важни!В заключение:Прекарахме чудесни три пълни с мухарство дни. Май, за друго въобще и не стана дума. Училището си беше повече от супер. Всеки имаше възможността сам да порасне под вещото „поливане” на Тео. Тео показа непозната издръжливост, особено в жарките часове. Само си допълваше шишето с вода и продължаваше да показва и обяснява.. с всеки подробно, конкретно, точно и ясно! Обсъдените базови критерии за инструктор по кастинг, ни респектираха още в началото, което допълнително ни съсредоточи в тренировките ни на поляната. Креативната среда и условията предполагаха пълно внимание именно към това за което сме отишли. Мисля, всеки получи повече от това, което е очаквал! Поне аз така си мисля! За мен това е най-добрата и полезна сбирка до сега!
Стъпихме „на здраво”, Тео! Дължим го на теб! Благодаря ти! Разчитаме на теб!
Това е!

D-r Kosio
п.с.1
=...
п.с.2
Нещо важно!
Намерено е зарядно устройство за Li-Ion батерии "Кодак" с преходник за нашия стандарт - 220 V. Било е в тревата на поляната. Не обърнах внимание кой снима с "Кодак". Ако някой знае, да му каже че, е прибрано. Да звънне на телефона на "Имението" (GSM:0893512740). Да търси Брънко за да се разберат как да си го получи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари