...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


14 октомври, 2010

Илиянски материалец - заготовки - успешни проби!

Напоследък се поизчерпаха запасите от "Попови лъжички"..,а сега им е времето. Ловят страхотно! Хич не са капризни от към експлоатация пък и защо не от към правене. И без това към купешките имам някои забележки.
`Ми да взема да си спретна - колко му е?!Илиянски ме зарадва с една мостра на материал.На пръв поглед - нищо особено.. такива са ми минавали десетки през ръцете, но все нещо не им е така както си представям ,че трябва да е. Единият е много "гумест" , другият е много лек, третият трудно се работи, а четвъртият въобще не прилича на на нещо за "ядене"... и така .. до неделята. Мимоходом ми пусна нещо в торбичката. Рефлекторно подхвърлих,че ще го пробвам, но не пропуснах да чуя скромните реплики от типа.. "Като го обгориш.." и така на татък. "Нататък"-а дойде почти веднага с отварянето на празната от към "Попови лъжички" мухарска кутишка. Последният път взех всичките налични. Не, че всички работеха добре, но каквото имаше - взех. Сега поглеждам - раздал съм всичко. Ами сега? Ей го къде е петъкът! Бръкнах в джобчето и се натъкнах на новостта. Толкова ми хареса, че едва оставих това мъничко кубче за да го покажа. Илиянски, .. веднага си признай от къде го взе! Или просто организирай доставката! Няма да ти се размине. Материалът е перфектен. Лесно се работи с него, еластичен е. Достатъчно е твърд и достатъчно мек едновременно. Страхотна плаваемост има и най-важното - като го нагрееш лесно се оформя! Можеш да си го моделираш както пожелаеш. Страхотен е Илиански - наистина! Набързо спретнах малко заготовки. Днес се надявам вече да ги нарисувам и "олача"! За да започнат да приличата на това, за което са правени. Стоят много здраво и сигурно!По формата имам още да умувам как да я "докарам"..,че челото трябва да е друго. Ма си е малко пипкава работа, за да се догоди всеки път да е еднакво! Ще се постарая като имам повечко материалец. И така.За това говоря!
Като ги довърша - ще допълня темата, макар, като гледам колко са апетитни и така - недовършени ще работят! Гаранция!
Няколко опита..за пробаПросто - като боб.. по-скоро като плуваща "царевица" или "бял червей", почти готов да се направи на попова лъжичка"
Поздрави на опитващите от Д-р Косьо
п.с.1
Направих експеримента и се получи невероятно успешен. И черните ловят. "Царевичака" - също! При него отчетох малка разлика.. расперите, определено предпочитаха "царевички" с червен оттенък. Жълтите работеха добре за кленове.
Ето и малко снимчици..

2 коментара:

  1. Много харесвам такива нещица,с които наистина се сблъскваме всеки ден.Супер!Само инфо малко,микропореста гума ли е,що ли?Поздрави!
    Роската!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз да си кажа за материала ,но имам само1/2 отговор.Това е от една кутия с пергел и химикалка която съм купувал за дъщершта.Друго не се сещам понеже не съм и предполагал за другото и предназначение и информацията е отишла в графа "незначително" ,а от там връщане няма:))).

    ОтговорИзтриване

Коментари