...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


03 май, 2011

Сезонът с впечатляващи размери

Време на резки промени. Време на големи изненади.
Непостоянни условия, непостоянни температури с големи разлики, непостоянни налягания, непостоянни резултати. ;-)..иначе казано времето на "големите" и риби и рибиловци!
Много пъти е ставало дума за това кога и как се ловят големи риби. Личното ми мнение е, че има съществена разлика в поведението и съответно в подхода при риболов на малки (средни) и големите пъстърви. То и за кленовете и за расперите е различно, де. Да не се ограничаваме само по пъстрите. Но пък от друга страна - "американка"- "балканка" когато са големи не се различават особено по поведение. Така си мисля, може и да бъркам. Единият сезон за големи е отявлената късна есен ..,а другият е значително по-интересен - веднага след забраната. Мога да добавя и един трети сезон - "лошото време" през знойното късно лято. Както казваше Алекс.. " Почне ли да гърми и трещи, грабвам мухарките - и на реката!" Случващото се по това време има много обяснения, но сега нямам достатъчно време за литературни справки, а не ми се пишат импровизации. Очаквам подробности, за да стъпим "на здраво" в разсъжденията.
Нека първа бъде емоцията от фактите!
Анализите - после, като се притъпи малко първото.
Ей ви Жоровщини..;-)Ей ви и Иванщини...;-) С благодарност за споделеното, и на Жоро и на Иван!
Д-р Косьо
п.с.
Чакам "пикчър" и от Росен : "туул"-че, таман за големи риби ;-),
че имам една постоянна рубрика за допълване ;-)

п.с 2
+ Идеи за "Траут идентификатор" примерно :

3 коментара:

  1. Жоро Стоянов03 май, 2011 18:09

    Айде бе, от кога ги чакам тези снимки!!! :D :D :D Напълнихте ми окото , мерси! ^_-

    ОтговорИзтриване
  2. Какво чакаш от мен?! Аз такива риби не мога да хващам ...
    Сега спретвам едни "туби" по една педя ;) :) :) :)

    ОтговорИзтриване

Коментари