...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


09 юни, 2011

Позна ли го, Илиянски?

Знаеш ти, знаеш! Наложи се да го проверя "по спешност"!
Като видях цвета на всички реки, които прекосих, изборът беше автоматичен. Последните ми спомени от там са: "въобще не се колебай", за това атакувах смело. "Да", "да" ама "не"..Наистина трудни риби. Мястото е познато, мухата подбрана, остана само доуточняване на стратегиятга и тактиката. И да успея всичките тези нещица да ги "набутам" в двата часа, с които разполагах. Мярнах трима ентусиазти : една девойка и един пич... С 4 въдици естествено.. "на ветрило".
"Е,.. излезе ли на мухарката..? "
"Трудно" - отвръщам му аз "..не съм ги намерил още."
"На мухарката винаги дава.." - примиренчески констатира.. и се загледа в мрежата си от корди.
Исках да регистрирам само няколко факта за поведението на кефала.
Второ подаване - никаква реакция при видими признаци на живот между водораслите. Слънчевки на рояци,костурета и червеноперки. Подавам пак - отявлено нищо! Тръгвам да прибирам..и оо.о.. направо уу.у.. жас.. рязко засмукване около мухата..- водовъртеж.. Ясен отчетлив силен звук на мляскане. Точно от към мухата. Инстинктивно си я прибрах - "да не би някой да ми я изяде"!;-) Така изпуснах първата си риба. Това ме обнадежди и озадачи. Значи, .. рибата е стояла под мухата. Държах я доста дълго спокойна на повърхността, а нищо не се случваше ..до преди да я вдигна! Особеност - първа! Втората с вече хваната риба: Беше нагълтала .. да не казвам до къде.. Взе със същият силен и характерен шум на мляскане. Чуваше се много ясно и пак така- с водовъртеж. Рибите бяха около 400 г, а правеха кръгове като за поне кило! Трета особеност - толкова силни риби до сега не бях хващал.. Невероятна съпротива при изваждане. Казвам риби по 400 г., а не можеш да ги помръднеш! Бях с твърда мухарка 6-8 клас..и видях зор! Въбоще не се шегувам. Дори и да не са във водораслите пак са си трудни за вадене. Все едно са закотвени към дъното. Четвърто: Рибите бяха редки.. и по нищо не можеш да познаеш има ли ги, къде точно се намират.. и как реагират! Трудна работа! В този случай взех да проверявам наред. Идеята бе да намеря наистина правилната тактика при тези условия. Пето- на три скупчвания на червеноперки и или друг дребосък.. се намираше по едно петно в което евентуално се намира по някой клен. Шесто - на нито едно от местата не успях да извадя повече от един клен! Пробвах тактиката с придърпването.. - работи! Не мога да определя, кое бе по-добре.. дали да чакам или да придърпвам. Все пак водата е "стояща" ..и лек превес, все пак, е добре да се прави в посока - придърпване!
Илиянски,
ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МЯСТО ЗА ЕДЪР КЛЕНОЛОВ!
Благодаря ти, че ме "светна" за него!

5 коментара:

  1. Анонимен09 юни, 2011 12:18

    Наливай още клено-масло в огъня, още наливай : )

    Младши

    ОтговорИзтриване
  2. мммммм да,познах го .Споделил съм го още с няколко колеги но май само двамата виждаме потенциал в него:-))).Имам и теория за него,а тя е :
    Язовира е с малко по-студена вода и нещата там се случват с малко закъснение, в сравнение с по-ниско стоящите язовири.Риби в плитчините се ловят от средата на май до края на юни ,после се дръпват навътре.В този период и риболов от лодка ,като се замята отвътре навън, около ивицата водорасли има трофейни риби.Още не съм я проверил тази теория, понеже си мисля ,че лодката разваля романтиката от мухаренето.Винаги обаче си оставям по една непроверена теория да чака на позиция и когато и дойде времето да се работи по нея :-).

    Илиян

    ОтговорИзтриване
  3. Че има особеност - няма начин да няма ако рибите са му толкова силни и големи! Взех дългата мухарка точно заради възможността да подам максимално навътре. За съжаление не можах да мина от другата страна - мостчето го няма..а там имаше едни кръгове като за два пъти по висок клас такъм. А скачащите шарани направо ме парализираха! Направи ми впечатление, че активността сутринта беше значително по-видима / само погледнах без да ловя/ от колкото привечер. Може би си струва да се пробва много рано сутрин?! В такива условия често има големи изненади! Да.а.а иска постоянство и трупане на данни. Мухата е проверена, но не и точно за сега! Включвам го в задължителния списък!

    ОтговорИзтриване
  4. На 50-тина метра от моста има път който води до другия бряг.Пътя не е много добър но все пак се минава ,изпробвано е десетки пъти в близкото минало...намислил съм му и едни стримери а ама ще видим кога.

    ОтговорИзтриване
  5. Пробвах и два вида "Red Taf"-a, сиреч нещо като стример, но без никакъв ефект. Мисля си, че в момента поведението му не е типично и е грешка да се правят генерални изводи. Мисля си, че му трябват още две три седмици за да се върне в обичайното си състояние. Гледах датите на предишните ни риболови - малко по-късничко са били...и то с впечатляваща активност. И съответно с коренно различно поведение. Пътчето го видях..сателитски. Мисля, че предизвикателство, което търсим е налично !

    ОтговорИзтриване

Коментари