...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


10 ноември, 2009

Осичката от Орешака.."09 - за големи кленове

Ако ви се ловят големи кленове - "Осичката от Орешака "09", която ме зарадва през последния уикенд.Просто и лесно се прави.Че лови големи риби вече е проверено!Куката е 14-12-10.Материалите: фина микропореста гума в два цвята, паунова фибра, две перца от скалп на петел за крилца и едно за вертикален хакъл. Особеността при правенето е залепянето на черното гръбче -"под напрежение".. за да се вирне коремчето - под ъгъл. Последният кадър е на вариаант без пауново перо и без вертикален хакъл.На практика, не отчетох особена разлика в кълването между двата варианта.Същата мушица може да се изработи и с друг цвят коремче. Например оранж или "убито зелено". За този сезон специално /окт.-ное.-дек./"оранжавото"(светулката) никога не ме е подвеждало.
Поздрави,
Д-р Косьоп.с. По 1.От телцето към главата.т.е от първото прищъпване на жълтата гума от към коремчето в посока напред към ухото. Пауновото може да се сложи и много по-гъсто особено на мястото между края на жълтата гума и ухото на куката/с две фибри става още по-добре/. "Природно":-),както казват македонците!

1 коментар:

  1. Екстра е! Как хващаш пауновото перце - отпред, после навиваш към задната част и пак напред?

    ОтговорИзтриване

Коментари