...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


09 ноември, 2009

Два подарени пролетни дни, а уж е ноември

(Снимките са кликабелни за пълен размер)
Не знам с какво точно да започна. Може би, че двата дни наистина си бях а подарък за изтерзаните от хроничен недостиг на време и нескончаема работа.До последният момент всичко свети на червено..А настройката за успешен риболов е някаква далечнаа непостижима химера.. Въбще, химери да искаш в последните месеци.Живеш според момента.Ако може - правиш, ако не ..стискаш зъби и "бачкаш".И така седмица,след седмица..И започва да ти става "все едно".Е, късно вечерта в петък се видя светлина в края на тунела и тя не беше от идващият влак. Заключих офиса в тъмното ..и побързах за малкото уиски да притъпи всякакви мисли и да улесни прехода към ...Флай фишинга. Двата дни подарък трябваше да бъдат реализирани успешно.Подаръците трябва да се уважават!
Така изглеждаше мястото.Не можех да повярвам.Точно като през лятото бе!!!Водата - една идея над нормалното.Това май-беше голяма екстра.Рибите бяха по местата си.Като знам, че познават само няколко мухарки, познайте какво се случи нататък!Успешната муха - фаворита ми кефал за тази година: Дребна - /на 14-к/а черна джапанка с лъскав зеленикав дъбинг и още по-успешната в този случай муха - тип осичка, но малко модифицирана.(Ще я пусна допълнително).И двете мухи ловяха наред. Проблем беше малко намирането на едрите риби. Но пък намериш ли ги - не мърдаш и ги ловиш почти с всяко успешно подаване.Места "болл" - риби също.Кое от кое по прекрасни и удобни.Още няколко думи.. въпреки ,че са излишни.. :-)Риболовът нямаше нищо общо с типичния есенен кефалолов. Във въздуха си летяха мухички.Даже досаждаха на моменти. Рибите атакуваха стръвно. Имаше моменти в които леко капризничаха,но тава беше в рамките на около час.Точно на обяд.Към 16-17 ч. нещата ставаха неудържими! Стига да имаш ръка да подаваш на дистанция. Големи кръгове от хранещи се на повърхността килограмови "прасета".Ловиш близките.Постепенно се отдалечават и .. по някое време въдицата ти окъсява, шнура също, а те продължават да си се вдигат.Изчакваш.. или сменяш мястото .. Връщат се .. и продължаваш.Взимат малко след падането.Не веднага.На моменти бе необходимо и доста да се изчака.. Говоря все за дълбоки води.На тънкото не хванах нито една дебела риба. Курсираха покрай брега,а привечер се изнесоха по средата. Взимаха категорично.. На моменти дори беше трудно да извадя мухата.Пропадаше някъде..из рибата. Най-големите взимаха нАй-фино! И то след леко придърпване.. и оставяне.Подразниш.Изчакваш.Игра на нерви,но с предрешен резултат в твоя полза.Та,така.. Отметнах още два успешни риболовни дни в календара за 2009 напук на работата!.. Лъжа, разбира се .. трябва ми поне седмица без прекъсване.
Д-р Косьо

1 коментар:

Коментари