...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


04 март, 2010

"Alburnoides bipunctatus" -иначе : " Пръскач "

Няма да казвам името на реката.. :-) Ако не сте усвоили техниката за ловене на пъстърва с воблер, вместо муха, на типета, вероятно трудно ще хванете друга риба освен "Alburnoides bipunctatus" - Иначе казано- " Пръскач "!
Отсъствието на вездесъщите кленчета,даже, остава необяснимо.
Иначе, по това време на годината в тази река се ловят дори ......бели мрени, както виждате. Колега се опита да я хване с мухарката малко след като тя се " обърна" на повърхността. Подаде и няколко пъти на нимфа.На третото подаване закачи! Вероятно е била същата риба, щот` мухарчицата се огъна почти на "О", но след кратка борба олекна.
Люпене на майски мухи имаше от към 10.30 до вечерта. Типичните "бежаво-сиви" 14-ки. На моменти имаше лют "хетчинг" на досадни дребни мушици р-р: 34-36 - по бързеите.Прави ми впечатление ,че не им пука от стандартен репелент. Завират се където си искат! Подобни съм срещал и на други реки.
Хм..м..предложения за спасение?!
Това, което гарантирано се хваща е тен + някое и друго кебапче, пържолка и бира с приятна компания в култовото кръчме.
Пускам снимката заради крещящата дисоциация мужду перфектните условия на реката - време, ниво, цвят.. и пълната липса на рибо-активност.
Едно от възможните обяснения е, че само преди 4-5 дни реката изглеждаше така:Знам ли?!
Д-р Косьо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари