...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


19 декември, 2010

Хубавите снимки - Наши ли са?! Част III

Две думи за брилянта и за това, което го прави толкова ценен и скъп!
Първото е естественият потенциал на камъка-диамант. Твърд, красив (*но?!) и вечен и т.н. Второто е майсторлъка да се изяви този естествен потенциал, който се крие в него и умението потенциалът му да се подчертае със специфичната, индивидуална (!) обработка..
Всъщност, ценното е в човешката намеса.
Точно тя го прави желан, скъп и да блести!

Точно така е и със снимането.. Имаме обект, но имаме и творчески поглед на снимащия, който би могъл да подчертае и осмисли определени страни или качества на обекта и средата в която се намира.(* А може и обратното - да го “съсипе”!) 
В случая – риболов. Трябва да подчертаем риболовното. Ако е мухарство - да подчертаем елементите, които ни правят различни от другите риболовци. Ако сме просто документалисти, е относително лесно. Снимаме наред. Но ако сме творчески настроени и не искаме просто документалистика, става изумително, предизвикателно и интересно.

Знаете репликата, че с всяко повтаряне на случка с хваната риба, тя, рибата става все по- голяма :-). И това не е случайно. Така сме устроени. Всеки път се опитваме да променим по нещичко в разказа просто за да стане по-интересен. Нали всеки път, самите ние, присъстваме при разказването (!) и определено ще ни е скучно, ако не го направим. Един път ще е заглавието, втория път ще е големината на рибата. Третият път - каквото ни скимне. Просто трябва да е различно. Фактите са едни, но тълкуването им и страничният поглед всеки път е различен и всеки път - по-интригуващ. Точно това е и един от основните принципи за качествена фотография (снимането). Разнообразявайте! Не повтаряйте! 

Всичко това, което ще ни даде повод да променяме след време, може да го направим „на терен” - сега и веднага!
Да снимаме максимално разнообразно. От различни ракурси и разстояния. Включително и неща, които привидно не се отнасят пряко към "Нещото" ни за снимане.

Т.е. всеки кадър, да си бъде свой различен разказ.
Много често "страничните" /несвързани пряко с риболова напр./ кадри удивително добре освежават сензорите ни за това, което наистина искаме да подчертаем! Почти винаги гледаме група от свързани, по някакъв критерий, снимки. Рядко е само една. Т.е. добре е да мислим за въздействието им като серия от последователни кадри! Играчите са едни и същи, теренът е един и същ, но ние ще се опитаме да го разнообразим, преди всяко натискане на копчето. Крачка в страни, смяна на нивото на хоризонта. Смяна на нивото на снимане, смяна на количеството от определен цвят, или количеството на обекти в кадър. Т.е. Нека всеки кадър е свой си кратък разказ. Имайте пред вид, че дори съвсем малко да променим в кадрирането – снимката започва да изглежда и наистина ще е много различна. Не е едно и също дали в кадър ще преобладава водата или небето. Дали ще има една риба, риба и риболовец , риба, риболовец и мухарка; риба, риболовец и мухарка и трима мухари наоколо. Всичко това може да си го композираме и на момента и веднага. Правете го!

А сега, малко по-трудното, опитайте се да видите и себе си отстрани - как и какво снимате. Нали усетихте, колко много гледни точки и колко неизчерпаемо е усещането за събитийност. Ако пък сте хванали рибата, нещата се певръщат в изумителен коктейл от образи, напоени с емоция и най-важното – употребима сега и веднага. Рибата кълве, пръстът е на копчето на фотото, едвам удържате мухарката под мишница. Слънцето блести в очите. Колегите викат от отсрещният бряг. Т.е. всичко което трябва да „хванете” се случва в удивително кратък миг от време..и трябва да успеете, също така, моментално да го осмислите и реализирате. Няма да оставим рибата да умре в ръката ни, нали?! Не си струва .. дори заради перфектния риболовен кадър! Всеки кадър е неповторим сам по себе си и "изтича"неумолимо пред очите ни. Това, което ние можем да направим е да го видим предварително. Да сме готови и да подчертаем..точно това, което най-много ни е харесало в него. А.а.аа.. и да не забравим да го съпреживеем!
А за да не сбъркаме, има правило:

Да снимаме „по план”.
План е тежко казано. По-просто е предварително да си го представим - целият риболов по вид, време и място- макар и приблизително. Да сме готови да наснимаме основните моменти в него. Как беше? Увод, изложение, заключение... Нека да наснимаме кадри по този план, пък после ще преценим, кое да изтрием и кое да запазим. Имайте пред вид, че като се върнем от риболов – помним не само красивите и и ярки неща от риболова, но и такива, които постепенно ше осмислим,че сме ги видяли и ще ни радват много, въпреки, че сме ги пропуснали и недооценили на място. Друга особеност е, че ще помним целия риболов- „на куп”. Т.е. която и снимка да видим, тя ще ни върне целият комплект случки и преживявания от този ден, а не само хваната голяма риба. А ако не снимаме "по план" е много вероятно да пропуснем точно най-запомнящото се и асоциативно-активното!

Сега си спомних един интересен кадър, който не съм публикувал, но ми харесва. Димо- Русенски - как си поръчва сладолед на : „Елена! Хубавата Елена!”- ( Прозвуча ми като : “Бонд! Джеймс Бонд!”!), както самата тя се определи - артистичната "миньон-сервитьорка" в местното кръчме. Нали си го представяте Димо в мухарски дизайн и в контражур... и едно девойче, което му е до кръста - също в контражур с тотална грижа към сладоледената прищявка на Димо! Май, трябваше да го „пусна” този кадър. Готин е! Пък, нали, въпросното кръчме стана култово покрай тазгодишната „Янтренска епопея”.....

Да не се разсейвам...
Снимайте освен
хронологично: ”от сутрин до мрак”, сиреч - кадри от сутринта, кадри от обяд и кадри от вечерта,но и
"систематично".Например: кадри от тръгване – пътуване – пристигане – и връщане”, Както и
Общ план”с характерните особености на пейзажа. Серия кадри от
Средния план”..и кадри с постeпенно навлизане в подробности от
Близкия план”.. Е, ако сте изкушени и от
Макро”-фотографията.. нещата ще станат определено много „богати” и разнообразни. Никога няма да сбъркате, ако

подчините всичките си кадри на общия разказ за риболова!

Нека всеки кадър е част от тази, днешна, неповторима риболовна история. С нейните си характерни условия: непрогледна мъгла сутринта с препускащата лисича опашка пред фаровете. Изчезващата риба в синкавите дълбини, „релиизната” с доволство малко преди неповторимият оранжав залез с характерните силуети на уморени, но доволни флайфишермани :-)..
Нека прозвучи като филм - хармонично, старателно дозирано и богато..

нека има сюжет! с определено настроение. Всеки сюжет дава допълнителна "тежест" на всеки отделен кадър. Предварителният сюжет в значителна степен облекчава творческото търсене на място. Дава ни шанс да го напълним с подробности. От друга страна всеки кадър допълва и обогатява сюжета.  Внася определеност и конкретност. Нека го има!

Усетихте ли как постепенно шлифовахме -  от неясната представа за предстоящ риболов.., в неповторима случка с характерен, и също толкова неповторим блясък на брилянт! Къде да шлифовате, какво да оставите и колко фасети /многоплановост от гледни точки/ да има, избрахте самите вие.
И дано успяхте да познаете, кои "стени" са за "полиране" и кой е естественият им ъгъл за да го подчертаете. Тогава се случва най- вълнуващото и най-хармоничното!

Най-хубавото е, че предварителната представа и приятното „задължение” планирано да наснимате предстоящото, ви дава невероятният шанс да изживеете всичко предстоящо поне два пъти ! Един път като участник, втори път като документалист, а трети и четвърти, като творец на брилянти!
Колко ще са ценни и ще струват зависи изцяло от това, колко и какво ще вложите именно вие с творческият си поглед. И не забравяйте древната китайска мъдрост :
(цитат) "На върха ще намерите това, което сами сте донесли със себе си!"

„Еленка"-та.. винаги ще си е там, във вече култовото кръчме до моста. Но, ако го няма Димо в „доспехите”, и не застане в контражур, едва ли ще се види колко е миньонче и едва ли ще заблести с „брилянтността ”си в артистичното търсене на сладоледеното Димово желание, нали?! Той, Димо, си е контражурен и без това, `ма така се вижда значително по-добре!
А пък, ако има и кой да го наснима...;-)

Всичко заблестява и за небилите там, нищо,че е  контаржурно!:-)
Пълно е с нешлифовани диаманти наоколо и чакат! Вземете ги и ги започвайте!

Д-р Косьо

2 коментара:

  1. След третата серия добих откъслечна представа, защо понякога някои от снимките, които правя ми харесват : )

    Големи благодарности, Д-р Косьо!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом си започнал да разпознаваш харесваните от не до там харесваните, значи си стъпил "на здраво"!
    Ники, всеки го има в себе си, малко или много, но вярвай ми, не е лесно да се вербализира, осъзнае и употреби!
    Всички гледаме, но някои виждат! :-)
    А ако се научим и да е предварително ;-)....

    ОтговорИзтриване

Коментари