...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


25 юни, 2011

Лов и риболов – приятно хоби или опасен за зрението спорт

Д. Статева, Ч. Балабанов, А. Андреев, К. Статев;
УМБАЛ "Д-р Г.Странски" Плевен,

От: XIV-та годишна среща на Съюза на очните лекари в България,
Боровец, 2011Въведение:
Очните наранявания могат да се разделят на: битови,промишлени,транспортни,спортни Според тежестта на нараняването те могат да бъдат: леки, средно тежки,тежки.
Изходът от травмата може да бъде от пълно възстановяване на зрителната острота до тотална и необратима слепота. Цел:
Да представим и анализираме няколко случая на травматични наранявания сред ловците и риболовците.
Резултати:
През 2010 г. с травматични наранявания в Очна клиника – Плевен са постъпили 90 човека. Сред всички преминали болни 4 човека (4,44 %) бяха получили травмата по време на лов или риболов.
При първия случай се касае за мъж на 58 години с наличие на чуждо тяло в десния горен клепач – риболовна кукичка. Липсват промени в преден и заден очен сегмент, както и промяна в зрителната острота.
Вторият случай е на 40 годишен мъж с наличие на чуждо тяло в долен клепач на ляво око – риболовна кукичка. Липсва увреждане на очната ябълка и зрителните функции.
Третият случай е 35 годишен ловец, който е ударен от клон в лявото окото. На лимба имаше наличие на чуждо тяло – парче дърво с размери 2 мм., без изменения в останалите очни структури.
Четвъртият случай е на 36 годишен ловец, при който също по време на лов, след удар от клон в ляво око зрението постепенно намаляло. Постъпва в клиниката 48 часа след нараняването.
ПОС: на роговицата – пробивно нараняване назално, което продължава в нараняване на лещата; в предна камера – единични лещени маси. Зрителната острота при постъпването в клиниката е била запазена перцепция и проекция на светлина.
Повишено вътреочно налягане и развитие на вторична глаукома. След понижаване на вътреочното на-лягане травматично помътнената леща е заменена с ИОЛ.
При изписване зрителната острота е била 0.6.
Обсъждане:
Очните травми са една от основните причини за едноочна слепота.
Човек прекарва свободното си време в приятни занимания. За много хора това означава някакъв вид хоби или спорт. Ловът и риболовът са причина за очни травми с различна тежест и засягане на зрителната функция.
Заключение:
Любителите на лова и риболова трябва да помнят, че това е един опасен спорт.
Очните лекари да са готови за адекватно терапевтично поведение.

2 коментара:

Коментари