...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


14 декември, 2009

Може да е 13-ти, може да е и декември ! Е, и ?! Много, но малки ..

Не говоря за тези червените, а за риби..:-). По прогноза (-)-ови температури през целият ден. Така се настроихме .. Дебели дрехи.. Много желание и настройка да дръпнем по някое рибе ,нищо, че е декември. Избрахме реката избрахме мястото...и "Атака"! Проблем!..Риби няма, няма и да има.../Започнах да си мисля/.. Толкова перспективни места прегледаах..ТцЪ! "Дръпнах" срещу течението.. Методично проверявах реката през метър.. Докато ги намерих..Скупчили се бяха пред една трънка и клони.. Интересното бе, че брега имаше три минизаливчета Над две от тях имаше клони от дървета - идеални условия за препичане на кефлета.. А точно в тях ги нямаше.. Бяха са събрали на около метър на метър, точно пред клоните на място, където бързея "ближеше" тихата част.В основното течение нямаше риби.Т.е имаше, но скобари.. Който ги разбира - моля!
Риболова беше на моменти.. бързи 5-10 кленчета.. и търсим ново място.. Пак няколко бързи и .. така. Сменихме изцяло и участъка на реката. Мястото е доста познато и посещавано.. Колкото и да е странно, там винаги се хващат риби, въпреки срекметата и парашутите. Положението беше същото..Няколко бързи - и смяна на мястото. Поиграхме си около час и отидохме на третото планирано място. Там беше най-трудно.. Появи се леденият северен вятър.. и риболова приключи..Рибите си бяха сменили мястото от последното ни посещение..Това е.
Изводите: Не си струва да си стоите по къщите! "Подаръците" са на реката! Декември месец продължава да си е риболовен. Прогнозата е едно, а реалността - друго. "Докарахме ги" до +4 градуса. Макар и за малко - имаше слънце. Беше красиво и свежо. За забавление става. Лошо е когато ти замръзват водачите. Проблем си е! Това беше за половин час - около 10-11 ч. После всичко си беше наред. Има места в които рибата се е концентрирала и могат да се надърпат бая рибки. Вярно, не са големи. Рибите са бавни. Два "кръга" от взимащи по-едри риби видях. Двете представителни ,които не успях да хвана, не се вдигнаха втори път. Нямах търпението.. да поведат и тогава да засека...Много плавно се вдигат към мухата. Мудно взимат.. и си трябват здрави нерви да устоиш на гледката като "на каданс". Това важи за относително по-едрите. Малките си се меткат "от раз".Та, така.. Употребихме с удоволствие още един декемврийски подарък!
Д-р Косьо

1 коментар:

Коментари