...

"Мухата днес" е място за споделяне. Споделяне, преди всичко, на личен опит при риболов с муха и шнур (flyfishing), а после на всичко останало, свързано и не чак толкова свързано с това великолепно хоби! Ще пиша за неща, които не срещам в "Net"-а, а смятам за интересни. Текстовете, картинките и идеите - всичко е авторско. На края ще намерите и снимки, които винаги показват повече и ме "зареждат". Надявам се и вас!


20 декември, 2009

За гащеризона и ботушите - "Мистър клиин"

С извинение към тези, които си го знаят и правят..

Здравейте,
Сетих се, като си намерих гащеризона непочистен от последното бродене по реките :-(. Знам много добре колко е досадно, когато си скапан от риболов, да осъзнаеш, колко много неща имаш да свършиш преди да седнеш с "малкото" в чашката с лед. Единствената рецепта е, да го направиш преди емоционално да си се отдал на осъзнаването на тази досада. Т.е. да го включиш като задължителен неизбежен навик. И то така, че да не ти е "сладко" уискито преди да си го свършил!
Сетих се и за друго. Имаше няколко пъти теми по този въпрос. Знам, че темата трябва да е важна. Знам, че изчезва някъде в небитието, затисната от далеч "по-важните"-кой на кого накривил шапката или "интелектуален" флирт от типа - да не би да излезе, че не сме чували или незнаем. Аз пък знам, че ще е полезно. Защо ли? .. Ами веднага си представих как разгъваме един гащеризон, който сме оставили, предпочитайки питието пред досадата с почистването. Но не сега, а след три месеца..като се застягаме за нови пъстървета. Какво намираме - не е за описване. Особено в гънките!
Едно от най-хубавите неща, които обичам в мухарството е гледката на спретнати, осъзнато дисциплинирани, чисти и организирани ентусиасти. Дори и да се омърляме, което е неизбежно, когато е "на чисто", си стои пак така, като за снимка! "Дефекта" се превръща в ефект! И си е направо естетично. Подчертава първоначалната чистота и спретнатост!
И така:
1.Гащеризона си изплакваме старателно на течаща вода с четка в ръка. Особено подметките.
2.След като махнем голямата кал, добавяме малко!!! препарат - течен сапун или шампоан за кола! -/ много добре чисти!/. Отново ползваме четката. За "отвътре"-то на ботушите ползваме обилно овлажнена памучна кърпа. Много от ботушите и гащеризоните имат мека гъбеста материя като стелка.Нея трябва задължителелно да почистим по-агресивно. В нея именно най-трайно се напластяват бактериалните спомени от всеки риболов. Задържат се онези бактерии и гъби от които най-вече се пазим. Почистването и трябва да направим с натиск и многократно. Имайте пред вид, че по-разредените разтвори работят по-добре!
3. Изплакваме с чиста вода отвън, а отвътре избърсваме с чиста, обилно намокрена кърпаНе бива да остава сапун в стелката!
4. От първия санитарен магазин взимаме препарат за дезинфекция на ръце/щe пусна допълнително инфо!/ ... Гледате да е с най -голям процент за разреждане! ... И докато гащеризона е още мокър отвътре ...старателно обърсваме вътрешната повърхност с обилно навлажнена /друга -не тази от сапуна!/кърпа, но така че да остане достатъчно количество дезинфектант! За стелките може да си позволим да понатиснем малко повече, така, че дезинфектанта да навлезе в гъбестата материя. Основен принцип е, че всички дезинфектанти са агресивни и биха могли да разрушат материята. Защо препоръчвам такива, коите са предназначени за ръце? Защото са по-щадящи, от една страна. От друга, защото съдържат лубриканти, които работят като протектори за материите "с" и "от" гума, или подобните на гума полимери. Запечатват ги с повърхностен филм и пречат на окислението им - основен разрушаващ процес! В същото време осигуряват трайно задържане на дезинфектанта.
5. В този им вид, без последващо изплакване, гащеризона/ботушите/ си окачваме да висят на простора. Отворени за да се проветряват... Желателно е на сянка ..
Примерно: От практиката: Така, гарантирано, миризма няма! Няма и да има! ... Дезинфектантът си върши работата. Всеки път си чист и спретнат...
Някои от съвременните тъкани умишлено са направени така, че да съдържат вещества непозволяващи развитието на бактерии. Вероятно в материята с таслон на гащеризоните и ботушите "Беар" и "Серт" има нещо такова.Направи ми впечатление, че много по лесно се поддържат, дори да ги забравим непочистени! Хитро, нали?!
И нещо много важно : Гореописаното важи за почти всички материи, но без "дишащите" . При тях се ползват специални препарати за които си има и специални описания и препоръки. Мембраните са различни видове. С различна архитектура, вид материали и трайност! Всеки производител си има препоръчителна технология за поддържането им в работещо състояние и за дълготрайна употреба! Е..ех..,по тях/мембраните/ Краси Гергененов е експерта. Може да е много полезен, ако се сети да се включи..
Поздрави, Д-р Косьо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари